Steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming. In nieuwbouwwoningen wordt het zelfs als standaard aangeboden. Vloerverwarming heeft dan ook veel voordelen. Om zo optimaal mogelijk van vloerverwarming te kunnen genieten is het belangrijk dat de vloer voldoende warmte doorlaat. De RC waarde van de vloer moet laag genoeg zijn. In deze blog vertellen we je meer over de RC waarde van een PU Gietvloer en of een PU Gietvloer geschikt is in combinatie met vloerverwarming.

De voordelen van vloerverwarming

Dit zijn de voordelen van vloerverwarming in vergelijking met klassieke radiatoren:

  • Energiebesparend
  • De hele ruimte kan makkelijk en egaal verwarmd worden.
  • Esthetische voordeel: er zijn geen storende radiatoren meer nodig.
  • De vloer heeft ook een aangename temperatuur.

rc waarde pu gietvloer

Wat betekent “RC waarde”?

De RC waarde is een begrip die gebruikt wordt om de mate van isolatie aan te geven. De RC waarde geeft aan hoe goed warmte wordt tegengehouden. Bij isolatie is een hogere RC waarde beter, want dan blijft de warmte binnen of juist buiten. Maar bij vloerverwarming zijn vloeren met een lage RC waarde gewenst. Want je wilt juist dat de vloer zoveel mogelijk warmte doorlaat en dat de warmte snel in de rest van de ruimte komt. 

De juiste RC waarde bij vloerverwarming

Bij vloerverwarming is het dus belangrijk dat de RC waarde laag is. Hoe laag precies? Dat ligt aan de manier waarop je de vloerverwarming inzet. Bij vloerverwarming als hoofdverwarming is een RC waarde die kleiner is dan 0,13 vierkante meter K/W aangeraden. Als de vloerverwarming als bijverwarming wordt gebruikt, dan is een RC waarde kleiner dan 0,18 vierkante meter K/W voldoende.

De RC waarde van een PU Gietvloer

Een PU Gietvloer is een dunne vloer en daardoor heeft de vloer een lage RC waarde van slechts 0,05 KW per vierkante meter. Deze waarde is perfect in combinatie met vloerverwarming. De warmte zal zich snel door de ruimte verspreiden. Een PU gietvloer is opgebouwd uit meerdere lagen. Dit zorgt voor de egale verspreiding van de warmte. Wil jij graag een vloerverwarming in jouw woning, maar twijfel je nog over het type vloer? Een gietvloer is een perfecte vloer voor bij vloerverwarming. 

Bron afbeelding: Pinterest