Plinten bij een gietvloer

Wat zijn plinten?

Plinten zijn dunne strips van hout of een ander materiaal die een overgang tussen de gietvloer en de wand maken. De plinten worden aan het onderste deel van de muur aangebracht, zodat ze de vloer aanraken.

Waarom plinten bij een gietvloer?

Plinten zijn er ten eerste om de wand te beschermen tegen beschadigingen en vocht. Met een plint zal het stukwerk of het behang niet snel beschadigen. Maar vaak brengen mensen ook plinten aan omdat het er mooi uitziet. Het zorgt voor een mooie afgewerkt geheel. Wanneer je voor holle plinten kiest kan je makkelijk snoeren en kabels achter wegwerken.

Plinten bij een gietvloer

Bij een gietvloer is het niet noodzakelijk om plinten aan te leggen. U kunt namelijk ook voor een stoere en industriële sfeer gaan zonder plinten. Maar, plinten passen ook erg goed bij gietvloeren. U kunt uit allerlei soorten plinten kiezen. Welke plint het beste voor u is hangt af van uw smaak, maar ook van uw andere eisen waaraan de plint moet voldoen.

Verschillende plinten bij gietvloeren

Er zijn veel verschillende soorten plinten die allemaal geschikt zijn voor een gietvloer.

Ingewerkte plinten

Een ingewerkte plint ziet u eigen niet zitten. Deze plint wordt in de muur verwerkt waardoor deze niet meer uitsteekt. Wanneer u de plint dezelfde kleur geeft als deze muur valt hij helemaal niet meer op. De plint beschermd uw muur, maar is verder nauwelijks te zien.

Aluminium plinten

Plinten van aluminium zijn vaak erg strak en makkelijk in onderhoud. Qua uiterlijk heeft u erg veel keuze. Zo zijn er geborstelde aluminium plinten, maar ook gelakte of gezandstraalde aluminium plinten. Ook zijn er holle aluminium plinten voor gietvloeren waarachter snoeren en kabels weggewerkt kunnen worden.

Roestvrijstalen plinten ( RVS)

RVS plinten hebben een mooie industriële uitstraling. Ze staan daarom vaak erg mooi bij een gietvloer. Er zijn geslepen en geborstelde RVS plinten.

Houten plinten

Dit is de oudste soort plint die er bestaat. Maar houten plinten komen minder vaak voor bij gietvloeren omdat ze vaak een contrasterende uitstraling hebben. Maar het is wel mogelijk om houten plinten bij gietvloeren te laten aanbrengen. Houten plinten zijn erg sterk en ze hebben een robuuste look.

MDF plinten

MDF staat voor Medium Density Fibreboard. Het is board met een hoge dichtheid dat is gemaakt van houtvezels en hars. Plinten van MDF zijn erg populair, want ze zijn in heel veel stijlen en vormen te verkrijgen. Ook zijn deze plinten relatief goedkoop in vergelijking met de andere plinten. Wel is het belangrijk dat ze een goede laklaag krijgen, want de plint zelf is vochtgevoelig.

  plinten bij een gietvloer
 Bron: Pinterest

Trendy plinten

Zoals u ziet zijn er plinten van allerlei soorten materialen, in diverse kleuren en stijlen. Maar er zijn ook trends op het gebied van plinten. Zo zijn hoge plinten momenteel erg gewild. Deze zijn vaak wel 20 centimeter hoog. Vaak kiezen mensen bij hoge plinten voor dezelfde kleur plint als de muur. Hoge plinten geven een klassieke look aan de muur. Hoge plinten staan mooi bij hoge muren.

Een andere trend op het gebied van plinten bij gietvloeren is plinten in precies dezelfde kleur als de vloer. Dit zorgt voor een rustige uitstraling en hierdoor lijkt de ruimte ook groter.

Bron bovenste afbeelding: Pinterest