Een gietvloer in de woonkamer is tegenwoordig een van de populairste keuzes onder nieuwbouwbewoners. Dit komt doordat een gietvloer uit unieke eigenschappen bestaat, die andere vloersoorten niet kunnen evenaren. Maar hoe kiest u de juiste kleur, het type gietvloer en wat gaat die gietvloer dan kosten? We vertellen u meer over het hebben van een gietvloer in uw woonkamer, wat de ervaringsverhalen zijn en aan welk kostenplaatje u moet denken.

Hoe kies ik de juiste kleur?

Sinds de opkomst van de gietvloer is de grijze variant het populairst. En dat is niet voor niets, want een grijze gietvloer lijkt het meest op een betonnen vloer. Dit is waarschijnlijk ook waar het idee van de gietvloer vandaan is gekomen: de authentieke en rauwe look van beton. Ondanks de grote vraag naar grijs is het mogelijk om een gietvloer in iedere gewenste kleur te laten gieten. Naast grijs is zandbruin erg populair. In sommige gevallen is een opvallende kleur juist gewenst, zoals op scholen of in magazijnen met belijning.

Welke type gietvloer past het best in mijn woonkamer?

Ieder type gietvloer heeft een ander soort samenstelling aan grondstoffen. Grofweg zijn er drie hoofdgrondstoffen: epoxy, polyurethaan (PU) en beton. Alle drie zijn in principe geschikt voor uw woonkamer. Het is afhankelijk van uw wensen welke vloer het best bij u past. We lichten kort toe wat de belangrijkste eigenschappen per grondstof zijn:

  • Epoxy staat bekend om zijn hoge belastbaarheid en wordt daarom voornamelijk in de industrie toegepast.
  • PU is de meest gekozen gietvloer, omdat hij zacht aanvoelt en goed samengaat met vloerverwarming.
  • Een betonnen vloer wordt veelal gekozen vanwege de prachtige schakeringen in de vloer.

De voor- en nadelen van een gietvloer in de woonkamer

Een gietvloer is volledig naadloos en daarom gemakkelijk te onderhouden. Dit is met name fijn wanneer u op zoek bent naar een kind- en diervriendelijke vloer voor in uw woonkamer. Een gietvloer gaat wel 15 jaar mee. Daarna laat u enkel de topcoating vernieuwen en heeft u een zo goed als nieuwe gietvloer.

Vanwege de bijzondere eigenschappen van een gietvloer, is het belangrijk dat een vakkundig bedrijf de vloer aanbrengt. Laat u daarom niet verleiden tot te goedkope gietvloeren. Goedkoop is immers duurkoop. In het ergste geval verkleurt uw vloer door UV-straling of ontstaan er barsten in het resultaat. We adviseren u daarom altijd eerst een gezicht achter een bedrijf te leren kennen, door langs te gaan bij de showroom.

Gietvloer woonkamer: kosten & ervaringen

Afhankelijk van het type gietvloer dat u kiest en het bijbehorende aantal vierkante meters, liggen de kosten bij Gietvloer.net tussen de €24 en €97 per vierkante meter voor een gietvloer in uw woonkamer.

Sinds een grote waterschade in onze woonkamer, durfden we niet meer voor een houten vloer te gaan. Deze zorg hebben we nu nooit meer met een gietvloer, want de vloer is waterbestendig! – Janneke uit Den Haag

Op aanraden van Gietvloer.net toch maar de hele bovenverdieping laten gieten. We wilden eigenlijk alleen de badkamer laten doen. Uiteindelijk toch heel blij met het doorlopende resultaat. – William uit Amstelveen

Nadelen van een gietvloer? Ik zou goed kijken welke kleur je kiest. Als je een te lichte vloerkleur hebt, dan zie je er snel vuil of haartjes op liggen. – Yannick uit Zaandam